"Alla vet att Jeppe super men ingen frågar varför"

JEPPE PÅ BERGET - MUSIKTEATER & KOMEDI 2018

eller 

De fattiga och de rika


Varför super Jeppe, brukar man fråga. Varför super inte hans fru, Nille, frågar vi. Hon har verkligen anledning. Hon jobbar för två, för att få pengarna och orken att räcka till, så att de kan överleva ännu en tid på sin lilla gård. 


Nille vet att hon inte borde skicka Jeppe med pengar, för att betala arrendet till greven. Det kan sluta illa. Och det gör det. Så klart köper Jeppe brännvin för slantarna och somnar på vägen. Men den här gången upptäcks han av greven som bestämmer sig för att spela Jeppe ett spratt. Han och betjänterna klär Jeppe i grevens pyjamas och lägger honom i den grevliga sängen. När han vaknar lurar de i honom att han faktiskt är en verklig greve. Naturligtvis går skämtet lite för långt. Jeppe blir lika berusad av makten, som av brännvin, och börjar styra och ställa till ett riktigt skräckregemente. 


Vad var det jag sa, säger greven, så går det när de fattiga får för mycket makt. Men kanske är det så det går när de inte får makt att vara med och bestämma. Eller? 


Jeppe på Berget är en flitigt spelad komedi, skriven av Ludvig Holberg på sjuttonhundratalet. Vår version - i nyöversättning och bearbetning - ger komiska perspektiv och kommentarer till vår egen nutid. Vi får skratta åt galenskapen, och kanske åt oss själva.


Pressklipp