BergaBlues

BergaBlues är en trio från södra delen av Sverige som spelar akustisk blues med rötterna i den tidiga delta- och mississippi-bluesen. Bandet bildades 2001 under namnet "Bluesprojektet", ett namn som speglade de tidiga försöken att experimentera men stilen och hitta nya vägar för bluesen. Bluesprojektet bytte strax namn till BergaBlues och påbörjade sin mission att bevara, utveckla och förnya musikstilen, allt under samma tak.

BergaBlues använder sig av inspiration från den traditionella bluesen men använder nya ljudbilder och nya instrument för att föra bluesen framåt. Loopar, flöjter, elektroniska ljud m.m. skapar en ny-blues som fungerar väl tillsammans med det traditionella. Bluesen tar sig långt utanför de gränser man kanske tänker på när man pratar blues.

Musiken ska vara suggestiv, känslosam och tänja på gränser. Tillsammans med musiken bjuder BergaBlues på fakta, skrönor och stoj som sätter in musiken i ett sammanhang. Mycket av materialet är egenskrivet och tar i sina texter upp nutidens tankar och funderingar, precis så som den tidiga bluesen var ett medel för.

BergaBlues presenterar gärna bluesen i flera olika sammanhang. "Traditionella" konserter finns givetvis att tillgå, men bluesens vägar är även outgrundliga i till exempel kyrkan, där kyrkorummet passar utmärkt till att föra fram vår musik. I skolans värld finns alltid utrymme för musik. Det känns viktigt att lyfta fran bluesen som den inspiration den har varit och är för många andra typer av musik. Musiken blandas då med pedagogiska inslag om musiken och musikerna kring den.